Romanttinen tyyli – näin se onnistuu

Romantiikan jäljille ja tunnelmiin pääsee helpommin viihteen ja taiteen kautta, mutta sitä voi löytää muualtakin kuin ainoastaan kirjojen sivuilta ja draamaelokuvien juonenkäänteistä. Romantiikka ei ole ainoastaan tyylilaji. Se voi olla myös tapa katsoa maailmaa. Helpoimmillaan romantiikkaa löytää hetkistä. Romantiikkaa on jäätelönvärisissä aamuruskoissa ja tuulen huojuttamissa rantakaislikoissa. Vanhassa katuvalossa, jonka valo lepattaa pimenevässä illassa. Toiset eivät näe romanttisia sävyjä elämässä yhtä helposti kuin toiset. Kuului sitten kumpaan joukkoon tahansa, niin romantiikkaa voi lisätä elämäänsä konkreettisin keinoin: vaate- ja sisustustyylin kautta. Romantiikan nälkäänsä voi ruokkia ripottelemalla romanttista tyyliä sinne tänne pukeutumisessaan tai kodinsisustuksessaan. Halutessaan voi heittäytyä syvemmällekin romantiikan höyhenenpehmeään tyylimaailmaan.

Värit, materiaalit ja kuosi tuovat romanttista tunnelmaa pukeutumiseen

Pukeutumisessa romantiikkaa asuun loihtii helpoimmin värivalinnoilla. romanttinen tyyli syntyy puuterisävyillä. Kokeile vaikkapa hankkia pehmoinen hennon pastellinen neule syksyksi iänikuisten mustien, harmaiden tai tummien sinisten rinnalle, niin huomaat olemuksesi muuttuneen hetkessä romanttisemmaksi. Bonuksena utuisen vaaleat värit – vaikka me suomalaiset niitä hieman vierastammekin – sopivat usein erinomaisesti meidän ihomme ja hiustemme luonnollisiin sävyihin. Toinen tapa tuoda romanttista tunnelmaa vaatetukseen on yhdistää pehmeisiin sävyihin niitä korostavia materiaaleja. Neuleiden pehmoisuus, esimerkiksi pörröinen angora, korostaa puuterisävyjen utua. Pehmoisten materiaalien lisäksi ohuet valuvat kankaat, kuten esimerkiksi silkki rennossa paidassa tai henkäyksen ohut puuvilla hameen laajassa hulmuavassa helmassa, luovat heti romanttista tunnelmaa. Jos värien ja materiaalien vähäeleinen vihjailu romantiikasta ei riitä sammuttamaan romantiikan janoasi, niin tyylin voi viimeistellä kuoseilla. Pikkukukka ei petä koskaan! Kukkakuosit toimivat hyvin myös niille romantikoille, jotka suosivat tummempia sävyjä herkkien vaaleiden sijaan.

Romanttisessa sisustuksessa on sekä ilmavuutta että koristeellisuutta

Romanttisessa sisustuksessa tekstiileihin pätee ainakin osittain samat perusperiaate kuin vaatetukseen: kukkakuosit ovat aina muodissa, ja laskeutuvat runsaat verhokankaat luovat tunnelmaa. Puuterinpehmoisuutta saa aikaiseksi vaikkapa sametilla, ja pitsi sopii muuallekin kuin mummolaan. Huonekalut voivat olla koristeellisia ja tyyliteltyjä. Toiset suosivat kulunutta maalipintaa, joka paljastaa kalusteiden historian kerros kerrokselta. Kaikkien esteettistä silmää ei kuitenkaan kuluneisuus tai naarmuisuus miellytä, jolloin vaatetuksen puolelta voi lainata pastellisävyjä. Himmeää pehmeyttä ja romanttista sävyä saa moderneihinkin kalusteisiin, jos tarttuu ennakkoluulottomasti maalisutiin. Kalkkimaali on sisustamisen ja romantiikan ystävän salainen ase, jolla saa aikaiseksi upeita mattapintoja lukuisissa pehmeissä sävyissä helposti. Sisustamisessa ei myöskään tule unohtaa pikkuesineitä. Koristeelliset kynttilänjalat ja isoäidin aikaiset lampunvarjostimet tuovat kotiin lämmintä tunnelmaa. Rohkeimmat sisustajat kaivavat kattokruunun vintiltä olohuoneen kruununjalokiveksi – tai miksei vaikkapa tuomaan makuuhuoneeseen ylellistä salongin tunnelmaa.