Lastenvaatteiden valitseminen ja ostaminen voi tuntua helposti hankalalta. Taaperoikäiselle lapselle hankittujen vaatteiden valinta on haastavaa, sillä tuntuu että lapsi kasvaa mitoista pois jo lähes sillä välin, kun vaatteet on valittu ja toimitettu kotiin, tai ainakin parin kuukauden sisään lastenvaatteiden ostamisesta. Vaatteiden ostaminen omille taaperoille on toisaalta myös helpompaa kuin jo koulunkäynnin aloittaneille lapsille, sillä kun lapsi ymmärtää vähänkin muodin ja tuotemerkkien päälle, ei voi olla kuulemmatta päivittelyä siitä kuinka vanhat vaatteet ovat rumia ja kavereillakin on sitä ja tätä merkkiä olevia vaatteita.
Jos puoliso valitsee ensimmäisen tarhapäivän lastenvaatteet kannattaa kuitenkin tarkastaa, että lapsi saadaan päiväkotiin ihan tavallisen ihmisen näköisenä! Pikkulasten ulkovaatevalinnassa kannattaakin – hieman kärjistetysti sanottuna – ottaa kaikki ilo irti siitä, että saat ihan itse valita vaatteet lapsillesi.
Suunnittele etukäteen, mitä vaatteita perheessä tarvitaan
Lasten vaatevalinnat kannattaa tehdä suunnitelmallisesti, ja hankkia seuraavan kauden vaatteet jo edellisen kauden alennusmyynneistä, jolloin on helppo myös säästää rahaa. Usein lastenvaatteet ovat kalleimmillaan elo-syyskuussa, kun vanhemmat ostavat lastenvaatteita päiväkotia varten, ja toisaalta taas joulukuussa, jolloin ostetaan helposti hieman enemmän vaatteita säästöön. Joulun aikaan vaatekauppojen ympäröimänä on helppo todeta, että oman lapsen haalari on taas käynyt pieneksi, ja uusi haalari tarttuu mukaan melkeinpä kuin heräteostoksena.
Ekologisesti ja taloudellisesti järkevintä on ostaa lastenvaatteet käytettyinä, joko kirpputorilta, Facebook-ryhmistä tai sukulaisilta. Käytettyjä vaatteita ostettaessa kannattaa kuitenkin pitää muutama tärkeä seikka mielessä.
Tarkasta vaatteen malli, materiaali ja kunto
Ostettaessa käytettyjä lastenvaatteita, tärkeintä on muistaa kolme asiaa: malli, materiaali ja kunto.
Ensimmäisenä kannattaa ottaa huomioon vaatteen malli. Kaikki haalarit eivät välttämättä sovi juuri sinun lapsellesi, ja koska lapset ovat eri ikäisinä hyvin erikokoisia, kannattaa käyttää tässä apuna mittanauhaa, ja lapsen käsien ja jalkojen mitat ja pituus kannattaa tarkastaa aina ennen vaatteen ostamista.
Myös vikkelästi vaihtuvien lastenvaatteiden ympäristökuormaa saa helposti vähennettyä, kun panostaa ekologisuuteen, jo kierrossa olleiden vaatteiden käyttöön ja kestäviin materiaaleihin. Ostetut lastenvaatteetkin saa nykyään itse edelleen kierrätettyä vaikkapa älypuhelimella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lasten tarvitsisi pukeutua omiin vanhoihin lapsuudenajan vaatteisiin. Materiaalina kannattaa suosia säänkestäviä ja lämpöisiä materiaaleja, etenkin syys- ja talvivaatteita valittaessa. Ulkoiluvaatteiden materiaaleista saat lisätietoa tästä artikkelista.
Kannattaa myös harkita esimerkiksi villaisen tai puuvillaisen välikerraston hankkimista myös lapselle ainakin siinä iässä, kun lapsi on oppinut jo itse käymään vessassa. Villa on todella hyvä materiaali, mutta kastuessaan todella epämukava, ja voi tuottaa vaikeuksia, jos perheen pienemmillä on todettu esimerkiksi atooppista ihottumaa. Suomalaisia villaisia lastenvaatteita kannattaa metsästää etenkin lastenvaatteisiin keskittyneiltä kirpputoreilta, joita on monissa isoissa kaupungeissa ja netissä. Jos kuitenkin tietyn vaatekerran etsiminen tuntuu loputtomalta suolta, kannattaa katsoa vaatteita ja muuta käyttökelpoista lastentarvikkeiden nettikaupoista.
Etenkin kirpputorilta ja lastenvaatteiden Facebook-ryhmistä ostettuna kannattaa lastenvaatteen kunto tarkastaa mahdollisimman huolellisesti. Tärkeintä on katsoa saumat, resorit ja mahdolliset kulumat. Jos itsellä ei ole ompelutaitoja eikä lähipiirissä ole henkilöä, jonka puoleen kääntyä resorien hajotessa, kannattaa siis panostaa ehdottomasti siihen, että käytetty lastenvaate on hyvässä kunnossa. Tarkasta myös kankaassa mahdolliset pinttyneet tahrat ja vaatteen haju. Lastenvaatteiden ostaminen saattaa tuntua ajoittain päivätyöltä, mutta pienellä tutkimisella ja suunnitelulla helpotat omaa arkeasi huomattavasti.