Käytettyä vaatteet ja laitteet: korkeaa laatua, josta ei tarvitse maksaa

Vuosituhannen vaihtuessa uskottiin Suomessakin, että tämä uusi keksintö nimeltä internet tulee mullistamaan kaikenlaisen kaupankäynnin: pian vaatteita ja paljon muutakin pystyy tilaamaan netin kautta pienellä vaivalla ja kivijalkaliikkeitä jäävät historiaan. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, tilanne on kuitenkin se, että internet ei ole täysin onnistunut hävittämään fyysisiä ostopaikkoja, vaan monet näistä ovat sitävastoin ottaneet internetin tuekseen.

Vaatteet ja erilaiset laitteet ovat juuri niitä asioita, joita suurin osa harkitsee todennäköisesti ostavansa käytettynä. Moni katsoo, että oikein käytetyt ja hyvin huolletut laitteet ja vaatteet säilyttävät arvonsa ja ne voidaan siksi myydä ihan tuottavaan hintaan seuraavalle käyttäjälle, joka haluaa laatua mahdollisimman edullisesti; kyseessä onkin siis win-win-tilanne molemmille osapuolille.

Enemmän käyttöä – vähemmän kuormitusta

Toisinaan käytetyn tavaran laatu saattaa arveluttaa ja ihmiset ovat valmiita maksamaan erilaisille välikäsille siitä, että jokin kolmas osapuoli tarkistaa tavaran kunnon ja suorittaa välttämättömät huollot ennen kuin tavara tulee myyntiin. Esimerkiksi ostettaessa käytettyä macbook pro 15:sta välittäjänä toimiva yritys tarkastaa sen kunnon ja tekee pienimuotoista huoltoa. Näin ollen tuotteelle saa myös edes jonkinlaisen takuun, jota et saa niissä tilanteissa, joissa ostetaan suoraan toiselta kuluttajalta.

Käytetyn tietokoneen ostaja säästää arvokkaita metalleja ja muitakin kalliita komponentteja, joiden pois heittäminen rasittaisi luontoa aivan kohtuuttomasti – varsinkin kun vaihtoehtona olisi ostaa täysin uusi laite, joka myös on kuluttanut luontoa ja jota ei välttämättä tulla kierrättämään vastuullisesti, kuten uuden elämän saanutta käytettyä konetta. Käytettyjä vaatteita voidaan joutua hieman paikkaamaan tai käytettyä konetta hieman laittamaan, ja nämä kulut näkyvät luonnollisesti hinnoissa: eli aivan pilkkahintaan niitä ei saa, mutta kuitenkin huomattavasti halvemmalla kuin uutena ostettuna. Tekstiilien kierrätys on alkanut vasta muutama vuosi sitten oikein kunnolla, joten edelleen paras mahdollinen tapa kierrättää vaatteita on huolehtia siitä, että ne päätyvät uudelleen käyttöön.

Käytettyä muotia myös netistä

Käytetyn tietokoneen jälkeen voi laittaa vaatekaappinsa uusiksi. Kuten jo sanottu, käytetyn tavaran ostaminen pienentää niin kyseisen tuotteen hiilijalanjälkeä kuin myös omaa henkilökohtaistakin kuormitusta.

Vanhastaan käytettyjä vaatteita on joutunut etsimään kirpputoreilta, joilla kiertäminen vie melko paljon aikaa. Onneksi nykyaikana kirpputorikierroksen voi tehdä virtuaalisesti omalla, ja toivon mukaan kierrätetyllä, koneellaan. Käytettyjä vaatteita otetaan vastaan esimerkiksi ostoskeskuksissa, josta ne siirtyvät sitten verkkokauppaan ja uusille käyttäjille.