Suurin osa nykypäivän vaateteollisuudesta on päätynyt edullisen työvoiman maihin Aasiaan, Intiaan ja Afrikkaan samalla, kun yhä vähenevässä määrin vaatteita valmistetaan Suomessa tai Euroopan alueella. Nykyajan yleistynyt tapa ostaa edullisia vaatteita, joilla ei ole kovin pitkää käyttöikää eikä erityisen hyvää laatua, aiheuttaa sen, että kuluttajat käyttävät suuria rahamääriä vaatteiden ostamiseen, vaikka vaatteiden hinta on yleisesti laskenut vuosien ajan.
Kertakäyttöyhteiskunnaksikin kutsuttu ympäristömme saa aikaan sen, että vaatteita ostetaan pääasiassa heräteostoksina, eikä niitä välttämättä käytetä muutamaa kertaa enempää. Muoti muuttuu niin nopeasti, että useinkaan kalliimpien ja laadukkaampien vaatteiden ostaminen ei kannata, jos haluaa pysyä viimeisimmän muodin ja trendien tasalla. Edullisesta nuorisolle tarkoitetusta kertakäyttöisestä muodista on tullut niin yleistä, että moni kuluttaa varansa uusiin vaatteisiin ja ilmoittaa harrastuksekseen shoppailun.
Edullisen muodin kääntöpuoli
Uusien vaatteiden hankkiminen ja oman tyylin eteenpäin vieminen on lähes kaikille mieluinen puuha, mutta tällaisella kertakäyttöisellä vaateteollisuudella on myös ikävä kääntöpuoli. Häkellyttävän halvat vaatteet tehdään joskus lapsityövoiman avulla maissa, jossa työvoima on muutenkin edullista. Lapset saattavat joutua olemaan töissä pitkiä työpäiviä erittäin huonoissa oloissa, ilman ruokaa tai juomaa, taukoja tai äärimmäisen kuumassa lämpötilassa. Lapsityövoimaa käytetään hyvin yleisesti esimerkiksi Intiassa. Kyse ei ole oikeastaan työstä, vaan orjuudesta sillä päivät saattavat olla yli kymmenen tunnin pituisia, tai pidempiä ja lapsi ei saa työstään joko lainkaan palkkaa tai vain muutaman sentin kovasta ja raskaasta työstä.
Eivät kaikki edulliset vaatteet kuitenkaan ole lapsityövoimalla tehtyjä. Nykyaikana monet vaatekauppaketjut ovat heränneet lapsityövoiman ongelmaan ja ovat alkaneet kampanjoida sitä vastaan. Työ saatetaan teettää maissa, jossa työvoima on paljon edullisempaa, mutta silloin työntekijöillä on hieman paremmat oltavat ja työolosuhteet. Vaikka kuluttaja voi vaikuttaa tähän hyvin vähän ostoksia tehdessään, on hyvä tiedostaa maailmanlaajuinen ongelma, eikä sivuuttaa sitä täysin ajatellen, ettei sille voi mitään. Jokainen ostopäätös vaikuttaa kuitenkin siihen, miten paljon lapsityövoimalla valmistetaan vaatteita länsimaiden käyttöön.